Home Het Project

Het Project

  

Het project speelt in de plaats Kisii, regio Nyanza in Kenia. Vanuit hier volgen de kinderen basisonderwijs en

 voortgezet onderwijs. Indien een universitaire studie gevolgd wordt, dan wordt gekozen voor de Bugema Universiteit in het district Luwero bij Kampala in Oeganda. Hiervoor is gekozen, omdat de kosten in Oeganda lager liggen, terwijl de kwaliteit van de studie goed is.

De Keniaanse overheid claimt dat het onderwijs in Kenia gratis is, maar bijkomende kosten voor onder andere uniform en boeken moeten wel betaald worden door de ouders. Bovendien is het onderwijs op de overvolle ‘public schools’ over het algemeen van een veel lager niveau dan dat van de niet door de overheid gefinancierde ‘boarding schools’, waar de kinderen intern verblijven. De door ons gesteunde kinderen bezoeken dan ook een boarding school.

Martha & Reuben

Martha en Reuben zijn onze contactpersonen in Kenia en zij zijn de gastouders voor de kinderen. Mariko heeft tijdens haar afstudeeronderzoek bij hen gewoond en zag daar veel mensen die - vrijwel nooit tevergeefs - aanklopten voor hulp. De ene keer voor een bord eten, een rit naar het ziekenhuis of schoolboeken en een andere keer voor advies over uiteenlopende zaken. Martha en Reuben zijn mensen met een groot hart die, naast hun vier eigen kinderen, veel zorg voor andere kinderen op zich nemen.

   

De stichting leunt sterk op het echtpaar Martha en Reuben. Martha was onderwijzeres. Daarna heeft ze voor diverse NGO's ( dit zijn niet - gouvernementele organisaties; dus onafhankelijk van de overheid ) allerlei projecten opgezet voor de gemeenschap, bijvoorbeeld voor weeskinderen, schoon drinkwater en gezonde voeding. Momenteel werkt ze voor het internationale Winrock International. Reuben nam het stokje van zijn ouders over voor wat het helpen van anderen betreft. Formeel is hij met pensioen maar in de praktijk is Reuben druk met het managen van een eigen restaurant en het verbouwen van diverse gewassen. Zij zijn als ouders voor de kinderen; ze gaan naar ouderavonden, kiezen de scholen, kennen de cultuur en zien welke opleiding het meest geschikt is om later een goede kans op werk te hebben. Ook zorgen zij ervoor, dat de kinderen na de vakanties (die ze doorbrengen in hun huis) met de goede spullen richting school vertrekken. Bovenal helpen ze de kinderen bij problemen en coachen ze hen waar nodig.  

      

Naast Martha en Reuben zijn er nog Mariam en Sam. Zij zijn ook al een hele tijd bij het project betrokken. Het zijn vrienden van Martha en Reuben en zij kennen de jongeren en hun 'wel en wee' ook goed. Ze zijn op de achtergrond een betrouwbaar echtpaar om op terug te vallen.